Susan Boyle

Susan Boyle, waar gaat het nu eigenlijk om?


Ik weet niet of u ook behoort tot de ruim 100 miljoen mensen die de afgelopen weken het filmpje op You Tube van Susan Boyle hebben bekeken.  Het kijken naar dit filmpje riep bij mij diverse soorten emoties op. Het filmpje is, denk ik,  typerend voor de geest van de (eind) tijd waarin wij leven.


Susan Boyle is een Schotse dame van bijna 48 jaar en ongetrouwd. Ze bezoekt de katholieke kerk en heeft jarenlang haar zieke moeder verzorgd. Tegenwoordig bezoekt ze mensen uit haar kerk. Deze mevrouw heeft meegedaan aan de show “Britain’s got talent”. In dit programma kunnen mensen die (denken) talent (te) hebben optreden voor een zeer kritische jury en publiek.  


Bij binnenkomst van Susan Boyle reageren jury en publiek negatief op deze vrouw. Direct na haar opkomst en voor haar optreden op het podium werd ze al hardop of zachtjes uitgelachen en afgeschreven dus nog voordat ze iets had gezegd of gedaan….


Dat is typisch iets van onze tijd:  afgaan op uitsluitend het uiterlijk.  Dat komt in dit programma duidelijk naar voren, maar ook in allerlei andere programma’s zoals, Hollands, en America’s next topmodel, the X factor etc.  Het gaat in dit soort programma’s alleen om de uitstraling die er wel of niet is.  Ik vrees dat dit echter niet alleen in de wereld het geval is, maar dat we ook in de kerk elkaar (te) vaak beoordelen op het uiterlijk, bij afwijking van ons “ideaal” tellen mensen niet of minder mee. Hierbij wordt gekeken naar de fysieke kant, zit het haar goed, zijn we goed opgemaakt, ruiken we lekker etc. Daarnaast speelt de kleding een belangrijke rol, is het “chill” of is het loserkleding, om maar wat termen te gebruiken die ik regelmatig hoor.


Met dit alles zijn we wel erg ver afgedwaald van het beeld dat God van de mens heeft. God houdt van ons, zoals we zijn en we mogen tot Hem komen precies zoals we zijn.  Wij moeten weer leren te kijken zoals God kijkt, niet naar de buitenkant maar naar de binnenkant. De Here Jezus ging om met hoeren en tollenaars, wij, inclusief ikzelf, hebben de neiging deze categorie mensen juist te mijden en met een boogje om ze heen te lopen. God heeft echter onvoorwaardelijk lief, hoe we er ook uitzien of gekleed zijn: Komt tot Mij allen die vermoeid en belast zijt. God had alle mensen zo lief, dat Hij voor deze mensen het kostbaarste wat Hij had heeft gegeven, Zijn Zoon Jezus Christus. Hij leed en stierf voor iedereen aan het kruis van Golgotha.


Hoewel Susan Boyle al na de eerste minuut was afgeschreven, had ze een grote verrassing in petto. Ze kan zingen als een nachtegaal. Uiteindelijk kreeg ze van de jury en het publiek een staande ovatie voor het lied dat ze heeft gezongen.  In de krant las ik meerdere reacties nav het optreden van Susan Boyle, zoals: ,,Wat ik het mooist vind is niet zozeer de ontdekking van iemand met een buitengewoon talent, maar de verootmoediging die plaatsvindt’’ of ,,Misschien is dit een voorproefje van het komende Koninkrijk, waar de laatsten de eersten zullen zijn.’’ De meest aansprekende vond ik echter deze ,,Mijn vertrouwen in de mensheid zou pas echt hernieuwd worden als Susan Boyle op het podium was gekomen, er helemaal niets van bakte... en mensen wereldwijd toch van haar zouden houden en haar zouden bewonderen.’’  Dit is een rake omschrijving, maar ver van de praktijk van alle dag!


Susan Boyle bleek prachtig te kunnen zingen,  daarom kreeg ze een staande ovatie van mensen die haar eerst hadden “verworpen”. Nu ze talent blijkt te hebben kan ze wachten op de “aasgieren” die gaan komen en een graantje willen meepikken van haar succes.


 


God heeft echter ieder mens lief, met of zonder talent, en God wil in iedereen die in Hem gelooft  een goed werk beginnen, zodat deze mensen in de praktijk van elke dag kunnen laten zien dat ze een schat in een aarden vat hebben. Bij God is iedereen van grote waarde, zoals een parel. Bij Hem mogen we altijd komen, zoals we kunnen leren uit de geschiedenis van de verloren zoon. Stinkend en al, terwijl hij zijn vader de rug had toegekeerd en had dood gewenst kwam hij terug. En hoe reageerde zijn vader? Die stond dagelijks op de uitkijk of zijn jongen al terug kwam, toen de zoon eindelijk berooid terug keerde rende de vader hem tegemoet, sloot hem in zijn vaderarmen en organiseerde meteen een groot feest, omdat hij dolgelukkig was  dat zijn zoon weer was teruggekeerd.


Wat een verschil met het publiek en de jury bij de opkomst van Susan Boyle, wat een geweldige God hebben wij, maar hoe reageren u en ik op andere mensen?


Voor de liefhebbers hierbij de link waarop het filmpje van Susan Boyle te zien is: http://www.youtube.com/watch?v=riXbsmqsNMI


 

Terug naar document-overzicht
Dit artikel wordt u aangeboden door Stoelinga.
Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben over dit artikel kunt u contact opnemen met de aanbieder.