Hoe lang bestaat het Nieuwe Testament eigenlijk al?
Hoe lang bestaat het Nieuwe Testament al?
Hoe lang kennen we de boeken van het Nieuwe Testament, wat zijn de oudste exemplaren? Dit is een niet onbelangrijke vraag want daarmee hangt niet alleen de datering van de boeken samen maar ook de betrouwbaarheid.
Stel, ik zou een boek schrijven over iemand die 150 jaar geleden heeft geleefd. Mijn bronnen: mondelinge overleveringen. Dan zou de betrouwbaarheid er van behoorlijk matig zijn.
Maar als ik een boek schrijf over de 2e wereldoorlog, nu zo’n 75 jaar geleden, kan ik nog voldoende mensen spreken en interviewen die deze oorlog meegemaakt hebben. Met andere woorden: uit de éérste hand hun verhalen optekenen, met elkaar vergelijken en zo tot een betrouwbaar verslag komen.
Met de kerstdagen herdenken we dat Jezus is geboren (rond het jaar 4 voor de jaartelling). De eerste verslagen van zijn leven, gebaseerd op onderzoek en eigen ervaring van de geïnterviewden, verschenen rond het jaar 60 (Evangelie van Lucas bijvoorbeeld).
Sommigen ontkennen dit; zij stellen dat “Het Nieuwe Testament veel later is geschreven”, zoals bijvoorbeeld ditzelfde Evangelie van Lucas. Het zou volgens sommigen pas uiterlijk rond 130 n.Chr. zijn verschenen. Dan zou Lucas niet eens de schrijver kunnen zijn(!) en zou het boek dus op dat punt al de eerste leugen verkondigen.
Het zou ook verder een onbetrouwbaar boek zijn immers: honderd jaar na dato zijn er nauwelijks nog levende getuigen van het leven van Jezus en als er al een spaarzame, zéér oude, getuige zou zijn, hoe zou die zich nog zo veel en zo precies alles kunnen herinneren? En natuurlijk kun je ook niet de diverse bronnen tegen elkaar afwegen.
COLLECTIES
Het is daarom interessant om te zien dat Ignatius in 115 n.Chr. blijkt te beschikken over een collectie van de Evangeliën en Clemens al in 96 een collectie van de brieven van Paulus had.
Dit betekent niets anders dan dat de Evangeliën en de brieven reeds wijdverspreid waren, al voor het jaar honderd.
Daarom ook dat er zoveel kopieën van de Evangeliën en brieven zijn ook al zijn ze op het, maar matig te conserveren, papyrus geschreven.
Er waren er zó veel beschikbaar uit de eerste eeuwen na Christus dat deze vroege kopieën van het Nieuwe Testament simpelweg ‘overleefd’ hebben dankzij de massa er van.
INTERN BEWIJS
Daarnaast is er belangrijk ‘intern bewijs’ die de Handelingen, en dus ook het Evangelie van Lucas want dat was het éérste boek dat Lucas schreef, zelfs dateren van voor of rond het jaar 60 n.Chr. Immers: er wordt over de dood van Paulus niets genoemd; het boek stopt bij zijn éérste gevangenschap. Dat was op dat moment (het moment dat het Evangelie werd afgerond) de situatie, de stand van zaken.
Ook wordt niet genoemd dat Paulus weer vrijgelaten was en nog een 4e zendingsreis of zelfs reizen heeft gemaakt.
Tot slot wordt ook de verwoesting van de Tempel van Jeruzalem niet genoemd – en dat terwijl dit voor zowel de Joden als de Christenen een (wereld)schokkend gebeuren moet zijn geweest.
Sommigen beweren dat dit ‘tactiek’ van de ‘fictieve’ Lucas zou zijn geweest om geloofwaardiger over te komen als zou deze fictieve schrijver wel degelijk de originele schrijver zijn.
Maar dan ga je per definitie al uit van boze opzet van een schrijver die overduidelijk dit doel niet heeft. Een schrijver die zichzelf dan ook volstrekt belachelijk zou maken immers: iedereen die die brief ontving of las wíst dat hij Lucas niet was of kon zijn.
Persoonlijk geloof ik eerder dat zij die dergelijke ‘boze opzet’ aan Lucas toe willen schrijven zélf een boze opzet hebben: de geloofwaardigheid van de Bijbel in diskrediet brengen. Er is immers verder helemaal niets en niemand gediend met deze theorie anders dan het ‘afzwakken’ van het Getuigenis van de Bijbel?
Alles bij elkaar genomen, en ik kan in dit stukje natuurlijk lang niet alles benoemen op dit punt, is het zonder twijfel een vaststaand feit dat het Nieuwe Testament, de Evangelieën en de brieven, allemaal zijn geschreven tussen ca. 30-60 n.Chr. Met andere woorden: door de schrijvers zoals Lucas, Paulus e.a. en niet door ghostwriters!
BRIEF AAN DE ROMEINEN
Op dit moment bestudeer ik de brief aan de Romeinen en zo kwam ik er op iets op te zoeken over deze brief. Omdat de inhoud van de brief er toe leidt dat ik wat vraagtekens heb bij een aantal aannames die er over worden gedaan.
Door de zoektocht naar informatie kwam ik op een fragment van deze brief en bronnen die melden dat er reeds voor het jaar honderd dus wijdverspreid kopieën van deze brief in omloop waren. Ook in de Bijbel zelf wordt dit genoemd; Petrus schrijft in zijn brief namelijk over de brieven van Paulus(!) en daarnaast wordt ook de opdracht gegeven afschriften van de brieven door te zenden aan andere gemeenten.
Bijzonder is soms de vindplaats van deze oude kopieën. Een antieke vuilstort waar zéér veel oude geschriften werden gevonden, inclusief bijbelgedeelten. Juist door de combinatie met andere oude boeken is het dan des te aannemelijker dat het originele kopieën zijn en geen falsificaties.
Tot slot, het Oude Testament? Reeds in de tijd van Jezus was daarvan de canon vastgesteld en was er zelfs al een Griekse vertaling. Ook deze was wijdverspreid al was het alleen al doordat het Jodendom, de Joden, zelf over de hele toenmalige wereld verspreid waren geraakt.
Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben over dit artikel kunt u contact opnemen met de aanbieder.