Op weg naar de crisis - Deel 2

JOEGOSLAVIE

 

Na de Golfkrisis dient heden een nieuwe krisis zich aan.

Slovenie en Kroatie hebben de onafhankelijkheid uitgeroepen. Al maanden was zichtbaar, dat het tot deze stap zou komen.

In een artikel over het herstel van het Romeinse rijk, de z.g. 10-statenbond, schreef ik eind 1988, dat het huidige Joegoslavie uiteen zou vallen. Dit artikel is een tijd later opgenomen in een nummer van ’De Oogst’.

Het toen door mij geschrevene is heden, 2« jr. later correct gebleken, want heden begint de federatieve republiek joegoslavie uiteen te vallen.

Tijdens het vroegere Romeinse keizerrijk liep de grens van het westromeinse en Oostromeinse rijk noor-zuid dwars door het land.

De definitieve scheiding tussen west en oost kwam in het jaar 395 tot stand.

De republieken Slovenie, Kroatie en Bosnie/Hercegovina bevinden zich ten westen van deze toenmalige lijn. Ten oosten van deze lijn bevinden zich Montenegro, Macedonie en Servie met de autonome provincies Vojvodina en Kosovo.

De profeet Daniel spreekt van 2 voeten en 10 tenen van ijzer en leem. Daniel 2:33. De komende 10-statenbond zal op 2 voeten overeind komen en 10 koningen hebben. Er zullen straks 5 westelijke en 5 oostelijke koningen zijn, die Het Beest onvoorwaardelijk zullen volgen en gehoorzamen. (Openbaring 17:12+13)

Nu het bindmiddel, het communisme, is weggevallen, kan de ervenis van maarschalk Tito niet in stand blijven. De 3 westelijke republieken zijn overwegend rooms-katholiek en de 3 oostelijke overwegend oosters-othodox.

Historisch behoorden Slovenie en Kroatie eeuwenlang tot het Oostenrijks/Hongaarse keizerrijk, terwijl de overige staten eeuwenlang tot het Ottomaanse rijk (Turken) behoorden. De tegenstelling rijk arm speelt hier een grote rol. De westelijke republieken zijn rijker en welvarender dan de oostelijke. Het kleine Slovenie, 1,9 miljoen inwoners, draagt 22 % bij in de nationale productie van Joegoslavie.

De golfkrisis was nog buiten Europa, maar thans is er een krisis in Europa. Hiermee zijn de krisisverschijnselen veel dichterbij gekomen. In zijn totaliteit gaat het profetisch woord in vervulling, want Irak en Kuwayt en alle 6 republieken van het huidige Joegoslavie zullen tot het herstelde Romeinse rijk behoren.

Ik wil hier ernstig benadrukken, dat het verschijnen van de 10-statenbond nu erg dichtbij kan zijn. Dichterbij dan velen denken, want ook veel christenen maken de fout om de dingen van zich weg te schuifen alsof het zo’n vaart niet zal lopen. We weten geen van allen de volgorde van de komende gebeurtenissen, maar ze geven duidelijker aan, dat de destabilisatie voortschrijdt. Plotselinge versnellingen in de loop der gebeurtenissen kunnen de wereld in barensnood brengen, die de slotfase van deze bedeling gaat brengen.
Het is denkbaar dat Slovenie, Kroatie en Bosnie/Hercegovina straks aansluiting zullen gaan zoeken bij de rooms-katholieke staten Hongarije, Oostenrijk en Italie. Evenzo is het denkbaar, dat Montenegro, Macedonie en Servie straks aansluiting zullen gaan zoeken bij Albanie, Bulgarije, Griekenland en Roemenie als een oostersorthodoxe Balkanbond.

Tet slot voor U allen een geheugensteuntje. In 1912 en 1913 waren er 2 Balkan-oorlogen. De eerste van oktober 1912 tot mei 1913. Bulgarije, Griekenland, Montenegro en Servie streden tegen Turkije. Om de Turkse buit te verdelen kwam de tweede oorlog van juni 1913 tot augustus 1913, waarbij Griekenland, Montenegro, Roemenie en Servie streden tegen Bulgarije.
In 1908 had Oostenrijk Bosnie/Hercegovina geannexeerd. Dit had ten gevolge, dat op 28-6-19014 kroonprins Frans Ferdinand in Sarejevo werd vermoord. Dit leidde direkt tot het uitbreken van de 1e wereldoorlog! Over krisisverschijnselen gesproken!!! Laten we aandachtig de gebeurtenissen gaan volgen, die voor de wereld ernstige gevolgen zal krijgen.

Ik wijs U er op, dat het thans zeer laat is op GODS klok en ik wil eindingen met Lukas 21:36a:’Waakt te allen tijde, biddende,’.

 

A.de Jong - juli 1991

 

 

EEN WERELDKRISIS NADERT.

 

Het is 3 jaar geleden dat er een artikel verscheen, van de hand van A. de Jong, getiteld ’Op weg naar de krisis’. Dit artikel werd gepubliceerd in tenminste 3 bladen. Er is sinds die tijd veel gebeurd en wel in negatieve zin. Nagenoeg alles wat door dhr. De Jong werd voorzien gebeurde ook! Het volgende is een Ibewerkingi van een vervolgartikel, onder de titel ’Een wereldkrisis nadert’. Hierin zijn eveneens de meest recente cijfers (juli/augustus 1992) verwerkt.

 

RECESSIE: Een recessie treedt in, wanneer het bruto-nationaal produkt (BNP) afneemt door dalende vraag of onvoldoende groeit om het groeiende arbeidsaanbod bij te houden.

Het gevolg is toenemende werkloosheid. Recessie en recessie-verschijnselen doen zich voor in de USA, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Australië, Canada, Nw. Zeeland en Zuid-Afrika. In Nederland en Duitsland tekent zich een beginnende stagnatie af van de ekonomie. De laatste recessie was van 1980-1983 en hierna kwam een 7-jarige opleving, die eindigde in 1990.

DEPRESSIE: Een depressie is een recessie die gepaard gaat met de ineenstorting van het financiële stelsel. Deze duurt 3 tot 6 jaar. Een grote depressie duurt altijd langer dan 6 jaar. Bij depressie spreken we van een noodlottige gang van zaken, die bij grote depressie rampzalig wordt genoemd.
In de voormalige Sovjet-Unie dient zich momenteel een depressie aan. Depressie-verschijnselen zijn er o.a. in Polen, Tsjecho-slowakije, Roemenië, Bulgarije, Albanië en Joegoslavië. De industriële produktie daalde in deze landen met gemiddeld 20%, met als gevolg ruim 7 miljoen werklozen. Deze opsomming is weinig opwekkend en geeft aan, dat een wereldkrisis op gang begint te komen. In 1991 groeide de wereldekonomie slechts 1% en dat is het laagste percentage sinds 1982 (vorige recessie). Voor de westerse industrielanden was de groei 1,3%. Deze geringe groei veroorzaakt wereldwijd voedseltekorten met ondervoeding en honger. Ongeveer 1 miljard mensen lijdt momenteel honger en gebrek. Hier staan de enorme voorraden van de EG tegenover: 18 miljoen ton graan, 800.000 ton rundvlees, 390.000 ton boter, 500.000 ton melkpoeder en 44.000 ton olijfolie. Deze cijfers geven aan hoe ongelijk de eerste levensbehoeften verdeeld zijn in deze wereld. Een zorgwekkende ontwikkeling!
De laatste jaren zien we wereldwijd in het bedrijfsleven fusies, overnames, sterke winstdalingen, grote verliezen, faillisementen, fraude en de nodige schandalen. Een veelkleurig palet van sterk negatieve ontwikkelingen, die hierna verder worden toegelicht.

 

U.S.A.: De recessie van juli 1990 weet van geen wijken en er is dan ook meer aan de hand. De USA is in staat van verval en er is al 20 jaar, sinds de Vietnam-oorlog, een verarmingsproces aan de gang. In 1970 kon een man alleen nog de kost voor een gezin verdienen. Thans werken man en vrouw beiden en hebben daarnaast elk ook nog een of twee bijbanen en kunnen zo amper het gezin draaiende houden. Onder Reagan en Bush zijn 11 jaar lang veel geld en mogelijkheden verspild en is veel geld gebruikt om de wereld te beschermen. Dit heeft geleid tot een zwak financiëel stelsel, aanhoudende hoge handels- en overheids-tekorten, die met buitenlands kapitaal gefinancierd moeten worden. Deze ekonomische werkelijkheid rechtvaardigt geen hoge beurskoersen en zijn in flagrante strijd met de werkelijkheid. Het geeft blijk van een misplaatst optimisme.

Lokale overheden krijgen niet de middelen om allerlei problemen te lijf te gaan, zoals: openbaar onderwijs, veiligheid, drugs, misdaad, aids en financiering van openbare werken. Hun financiële positie is uitgehold en zij kunnen daardoor niet meer in belangrijke behoeften voorzien. Dit is de prijs van de tachtiger jaren, toen Washington het geld opmaakte aan belastingverlagingen voor grote bedrijven en rijken en sterk stijgende defensieuitgaven. De rijken werden rijker, de armen armer aangezien o.a. sociale uitkeringen werden verlaagd. De USA leende van 1980 - 1990 ruim $ 2.000 miljard oftewel $ 2 biljoen!

Verder kunnen we nog wijzen op de voortwoekerende bank-krisis in de USA (1985-1990: 1.017 failliet), het spaarbank-schandaal (1.300 van de 2.000 failliet), en de krisis bij de handelsbanken (verkeerde investeringen: daling van de waarde van onroerende goederen met 35%). Ook de handelstekorten blijven onverminderd voortduren, in 1990 was er een tekort van $ 106 miljard. Over juli 1992 was het handelstekort $ 7,25 miljard, in augustus 1992 $ 9 miljard. De uitvoer daalde in augustus met 6,1%. Het begrotingstekort wordt, voor 1991/1992, geraamd op $ 362 miljard ($ 362.000.000.000 !!!) en op de betalingsbalans (de lopende rekening) bedroegen de tekorten van 1980-1990 in totaal $ 860 miljard.

CIJFERS:

Totale nationale schuld: groter dan $ 6.000 miljard;
Werkloosheid: meer dan 10 miljoen mensen;

Faillisementen: 1990: 718.107 personen, 1991: 850.000 (schatting);

Konsumptief krediet: $ 640 miljard;

Woningbouw: gedaald naar het nivo van 1981/82;

Autoverkopen: 35% gedaald, over 1990 verliezen van $ 42 miljard.

Daklozen: 5 miljoen

Armen: 50 miljoen waarvan 37 miljoen geen ziektekostenverzekering hebben en 24 miljoen van voedselbonnen gebruik maken.

Er heerst grote armoede in het land en het beeld is zeer verontrustend!!

Ook andere vooraanstaande industrie-landen kampen met grote problemen, bijvoorbeeld Japan en Duitsland.

 

JAPAN: In de loop van 1991 daalde de woningbouw, autoproduktie (4%), en de industri‰le produktie. Voorraden namen toe en de investeringen daalden met 55%. In het eerste halfjaar van 1991 stegen de faillisementen met 60%. Het Bruto Nationaal Produkt groeide in het eerste kwartaal van ’91 met 11%, over het tweede kwartaal slechts 2% en in oktober 1991 daalde de groei verder met 2%.

 

DUITSLAND: De euforie over de duitse hereniging is inmiddels verdwenen. Oost-Duitsland kost heel wat meer dan was voorzien, in 1991 DM 150 miljard en voor 1992 is de raming DM 170 miljard.
De Golfoorlog kostte DM 16 miljard en sedert 1989 ging er DM 30 miljard naar Oost-Europa. De produktie daalde in Oost-Duitsland met 50%, het Bruto Nationaal Produkt met 19%. Voor het eerst sedert 10 jaar heeft Duitsland een tekort op de handelsbalans: DM 32,5 miljard (september 1991).

 

Werkloos: 2,7 miljoen mensen (West + Oost) en 1.5 miljoen ’kurzarbeiter’ (kontrakten/deeltijdwerkers) + 300.000 hiervan hebben helemaal geen werk.

Het is niet voor niets dat het FASCISME hier weer de kop op steekt! Dit probleem wordt door politici sterk onderschat. Al een jaar lang is er elke nacht sprake van rellen en onrust. Men sluit z’n ogen en zegt ’het valt wel mee’, maar het probleem zal alleen maar groter worden. Werkloosheid en financi‰le problemen zijn hiervoor een ideale voedingsbodem. [D.T.]

 

ENGELAND: Er heerst in Engeland een recessie sinds 1990. Ook hier zijn grote tekorten op de handelsbalans (f 60 miljard) en bij de overheid (enkele miljarden ponden p/mnd.). In het eerste kwartaal van 1991 steeg het aantal faillisementen met 60%, de industriële produktie onderging een verdere daling. Er zijn 2,5 miljoen werklozen. De onlangs aangekondigde mijnsluitingen  (+ 30.000 arbeidsplaatsen verdwijnen) en de malaise in de bouw (bijna alle huizen staan te koop en er wordt niets verkocht en/of gebouwd) zorgen ervoor dat er, naar verwachting, zo’n 400.00 bouwvakkers zonder werk (komen te) zitten.

 

Eveneens is er sprake van een recessie in de volgende landen: Frankrijk, Italië, België, Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland.
De laatste drie zijn de zorgenkinderen van de EG en ontvangen jaarlijks miljarden aan subsidies van de rijke landen.

  

OOST-EUROPA: De Oosteuropese landen verkeren politiek, financiëel en ekonomisch in een chaos. Hier lijkt de recessie over te gaan in een depressie. Een mogelijk zware winter staat hier voor de deur. Polen, Tsjecho-slowakijke, Hongarije, Bulgarije, Roemenië en het uiteen vallende Joegoslavië verkeren alle in grote nood. In Roemenië bijvoorbeeld is de inflatie (dec. 1991) 200%.

 

SOVJETUNIE/GOS: De Sovjet-unie is uiteengevallen. De inflatie was in het begin van 1990 10%, in dec. 1991 360% ! De handel met de voormalige sattelietstaten (Oost-Europa) is ingestort. De buitenlandse schuld is $ 80 miljard (12/91). Ook Canada, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw Zeeland bevinden zich in een krisis. Zo lijden in bijv. Australië de schapeboeren enorme verliezen: over 1990 had 45% een negatief inkomen.

 

DE DERDE WERELD: In de 42 armste landen was in 1989 de negatieve groei 2,7% en in 1990 2,5%. Het gemiddeld jaarinkomen per persoon is minder dan f 400,-, d.i. f 1,- per dag. Van de export is 30% nodig voor afbetaling van de schulden. In 1990 torsten 100 landen een gezamelijke schuldenlast van $ 1.350 miljard. In 1984 was dit $ 282 miljard: een toename van 63% ! Van 1982 tot en met 1990 daalde de koopkracht fors: in Afrika 25%, Zuid-Amerika 10%. De buitenlandse schuld van de afrikaanse landen is in 8 jaar 115% gestegen. In Zuid-Amerika bedraagt de buitenlandse schuld $ 421 miljard en de inflatie gemiddeld 1.400%!

 

NEDERLAND: In Nederland gaat het ’kopen en verkopen’ onverminderd voort. Alles lijkt, zo op het eerste gezicht, wel mee te vallen. De hypotheekrente is net weer 0,3% gedaald, de gulden staat sterk: de burger heeft er alle vertrouwen in dat het goed gaat. Daarbij zie je snel over het hoofd dat de nederlandse munt, samen met de D-mark, de enige is die sterk staat! Daardoor worden de nederlandse produkten te duur voor het buitenland, is er straks minder export, minder produktie, minder werkgelegenheid en zullen er ontslagen moeten vallen. Als we dan ook nog kijken naar de slechte resultaten van grote multinationals als Philips, Daf/Leyland, etc.... Het aantal vacatures in Nederland loopt reeds terug, niet omdat de ze alle worden opgevuld, nee: er komen gewoonweg geen nieuwe banen meer bij en banen die bijvoorbeeld door afvloeien van oudere werknemers (vut, pensioen) ’vrij’ komen, worden niet meer opgevuld! ’Aan het eind van elk van de kwartalen van 1991 en het eerste kwartaal van dit jaar, was het aantal vacatures 20.000 lager dan een jaar eerder (Nederlands Dagblad, 16/10/1992)’ In totaal is dat 100.00 vacatures minder!! Als deze tendens doorzet zijn er straks helemaal geen vacatures meer en verdwijnen zelfs bestaande banen. Hoewel Nederland, oppervlakkig gezien, lijkt te ontkomen aan een recessie, zijn de eerste voortekenen er reeds! [D.T., 24/10/1992].

 

VALUTAPERIKELEN.

 

Een plotselinge valutakrisis! De verwijten van de politici vlogen over en weer. De ander was schuldig en eigen falen werd verdoezeld. Er waren zelfs politici die beweerden dat er geen sprake was van een krisis. De president van de Nederlandsche Bank, Duisenberg, in het Televisie-Journaal:’ Een ernstige hik, meer niet’. Zo worden de burgers bedrogen !!!

 

Een sterke munt is een afspiegeling van een sterke ekonomie in het land. Zo ook een zwakke munt van een zwakke ekonomie. Hoe kon het zover komen? Het voorspel lag buiten de E.G. in Finland en Zweden. De Finse mark ging zweven en daalde met 16%, terwijl in Zweden de rente drastisch werd verhoogd om de kroon te  steunen. Afgelopen winter was de Finse mark reeds met 12% gedevalueerd door het wegvallen van de export naar de GOS. Italië en Engeland waren de volgende slachtoffers door hardnekkig wantrouwen van de geldmarkt tav. de ekonomie van deze landen. De Lire daalde met 5%, in Engeland ging de rente omhoog.
Er ontstonden opwindende taferelen op de geldmarkt. Spekulanten hadden vette dagen en verdienden honderden miljoenen guldens ten koste van de Engelse burgers. Hoofdschuldige is de Engelse regering! Engeland verkeerd nu al 2 1/2 jaar in een zeer diepe recessie en daarmee is het zwakke pond verklaard. In augustus 1992 steeg de werkloosheid met 47.000 personen naar 2,8 miljoen.
Ruim 180.000 gezinnen verloren hun huis aan de hypotheekbank, wegens wanbetaling. Enkele miljoenen gezinnen zijn in de gevarenzone. Dit zijn ernstige feiten en het land koerst naar een depressie. Vervolgens kwamen de Franse franc, de Deense kroon, het Ierse pond en de Spaanse peseta zwaar onder druk te staan, waarna de koersen van deze munten eveneens daalden.
Frankrijk heeft in september de rente verhoogd.  Binnen de E.G. zijn alleen, zoals gezegd, de Nederlandse en Duitse munt sterk.
De Belgische en Franse munt zijn minder sterk en de overige 8 lid-staten zijn landen met een zwakke munt. Geen opwekkend beeld van de 12 E.G. landen met heden meer dan 16 miljoen werklozen!

 

De toestand in de wereld is in drie jaar uitermate verslechterd. Velen zijn echter niet doordrongen van de ernst van de situatie. We bevinden ons op een breuklijn in de wereldgeschiedenis en heden in een uiterst kritieke fase. Deze wereld is op weg naar destabilisatie, ontbinding, ontwrichting en chaos. Vanaf 1989 kunt u deze dingen waarnemen in het oostblok, vervolgens de Golfoorlog en thans de Sovjetunie (GOS) en Joegoslavië. Ik wil hier ernstig benadrukken om de in gang zijnde krisis niet te onderschatten. Velen zijn verblind en onderkennen niet de geestelijke betekenis van de geweldige gebeurtenissen om ons heen. Ik wijs u op Timotheus 3:1-5 en wil u dringend verzoeken om dit gedeelte aandachtig te lezen. Het menselijk geslacht van deze tijd is te herkennen aan wat hier is beschreven. De zware tijden beginnen te komen en dus zijn het de laatste dagen !!!

 

Beste lezers, laat u niet meeslepen door politici of media. Ik wek u op te rade te gaan bij het Woord van God: de Bijbel. Dit is voor de gelovige het baken in de woelige zee. Ik eindig met een bijbelse oproep in I Thessalonicenzen 1:10 ’en uit de hemelen Zijn Zoon te verwachten, dien Hij uit de doden opgewekt heeft, Jezus, die ons verlost van den komende toorn’.

 

Verwacht U HEM ???

 

Naar een artikelenserie van A. de Jong, Warnsveld, december 91,

september & oktober 1992; Bewerkt door D. Thomas, 24/10/1992.

Terug naar document-overzicht
Dit artikel wordt u aangeboden door Het BijbelArchief.
Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben over dit artikel kunt u contact opnemen met de aanbieder.