Italiaanse New Age secte met duistere banden.

Italiaanse New Age secte met duistere banden.

De “Nazione di Damanhur”, een Italiaanse New Age secte blijkt banden te hebben met de verboden vrijmetselaarsloge P-2. Volgens Pietro Coticoni, een advocaat uit Turijn, is deze psychosecte ook verbindingen aangegaan met secten in de Verenigde Staten. “Scientology, Damanhur en de satanische secten zijn net als een duivel met drie koppen”, aldus Coticoni. De Damanhur secte, een New Age commune, is door de 46 jarige Oberto Airaudi samen met een tiental bevriende occultisten in 1975 opgericht. Airaudi is kunstenaar, leraar en wetenschapper tegelijk. Damanhur is genoemd naar de Egyptische lichtstad, waar zich ooit een mysterieschool en een onderaardse tempel bevonden. Zo ook bij de Damanhur secte. Even ten noorden van Turijn, bij het plaatsje Vidracco, heeft de secte haar onderkomen gevonden in een ondergronds, high tech uitgerust labyrint van gangen en ruimten, versierd met magische en surrealistische voorstellingen, altaren en bombastische kleifiguren. Wat ooit als kleine commune begon, is uitgegroeid tot een secte van ruim 700 personen met in totaal 185 hectare land.

Volgens de Duitse new Age expert Colin Goldner is de Damanhur secte “de grootste esoterische commune van de wereld” Damanhur heeft een eigen regering, haar eigen valuta en een zelfvoorzienend systeem van winkels. Scholen, veiligheidsdiensten, rechters en een brandweer. Inkomsten komen binnen door verkoop van producten uit de kaasmakerij en een weverij. Ook is de Damanhur secte op InterNet te raadplegen en heeft een eigen persdienst. Airaudi is de onbetwiste leider, alle dingen verlopen zoals hij dat wil. Airaudi ontkent dat. Er is volgens hem geen chef, “onze god is de gemeenschap.” “Bijgeloof is de grootste vijand van Damanhur”. Volgens Airaudi is elk mens een kunstenaar en elke arbeid is kunst. Airaudi werd al reeds jong beïnvloed door het occulte.

Op 17 jarige leeftijd schreef hij z’n eerste boek genaamd “Kroniek van mijn zelfmoord”, gevolgd door 150 andere publikaties die voor normale stervelingen ontoegankelijk zijn. Acht jaar later koopt hij een stuk grond waar hij met graafwerkzaamheden begint. Het is het zelfde stuk grond waar de secte nu verblijft. De inwoners van Vidracco zijn minder te spreken over de aanwezigheid van de secte. Inmiddels zou een derde van het dorp lid zijn. Andere inwoners van het dorp die verklaringen afleggen tegen de secte, zouden zijn getreiterd. In omliggende gemeentes zijn reeds 13 gemeenteraadsleden geteld die banden hebben met Damanhur. In 1992 deed de Carabinieri een inval in het complex, naar aanleiding van getuigenissen van een ex-lid. De plaatselijke gemeenteraad besloot de tempel op te blazen, omdat deze zonder bouwvergunning was gebouwd. Maar Damanhur liet de zaak voor de rechter komen en won. Voor de bisschop van Ivera, Luigi Bettazi, was de maat vol. Officieel veroordeeld hij de secte. “Wie daar toetreedt, is geen christen meer.”  Volgens Gianni Ambrosio, priester in Vercelli, is er sprake van “een gevaarlijke doctrine”  en “totalitaire tendenzen”. “De magische visie is bedreigend voor zwakke persoonlijkheden”  Volgens de eerder genoemde Turijnse advocaat Pietro Coticoni, die een aantal ex-Damanhur leden voor de rechtbank vertegenwoordigt, willen ongeveer 20 mensen een rechtszaak tegen Damanhur aanspannen. Er is in de secte sprake van “satanische praktijken, tantristische sex en sexuele almacht van de goeroe”. “Met secten in Amerika en met de vrijmetselaarsloge P-2 onderhouden zij contacten”. De grootste ondersteuning krijgt Damanhur echter van de politieke partij Forza Italia waar de voormalige ministerpresident en mediamagnaat Silvio Berlusconi aan het hoofd staat. Het is in ieder geval zeker opmerkelijk dat Burlesconi jaren lang lid is geweest van de vrijmetselaarsloge P-2, onder nummer 0625-1816.
Lienden, 24 april 1997, persbureau “Het KNP”

Terug naar document-overzicht
Dit artikel wordt u aangeboden door Het BijbelArchief.
Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben over dit artikel kunt u contact opnemen met de aanbieder.

Het plan voor wereldmacht

Lees meer

Waarom Baptisten geen Protestanten zijn.

Lees meer

De staf van Aaron

Lees meer

Barmhartigheid

Lees meer

Alternatieve genezing

Lees meer